Фото: sinagoga.kiev.ua

У ніч на 4 червня в селі Гнатівка під Києвом вандали пошкодили склеп єврейського праведника Мордехая Чорнобильського. Про це повідомляє bigmir.net з посиланням на сайт Єврейської громади Києва.

Головний рабин Києва та України Моше Реувен Асман заявив, що інцидент в Гнатівці став черговим в серії нападів та актів вандалізму, щодо єврейських могил, культових споруд і пам'ятників жертвам Голокосту в Україні“.

Він закликав уряд і правоохоронні органи забезпечити охорону єврейських об'єктів.

Відео дня

“На жаль, ця сумна тенденція особливо посилилася в останні місяці та викликає тривогу серед українських євреїв. Закликаю уряд і правоохоронні органи України вжити додаткових заходів щодо забезпечення безпеки єврейських об'єктів“, - йдеться в заяві.

Мордехай Тверській (Чорнобильський) - син відомого рабина Менахема Нахума, вважається великим праведником. Євреї бачили над його головою “вогняну корону святості“. Він був похований у 1837 році посеред поля на схід від Києва. У 2015 році біля могили Мордехая Чорнобильського було побудоване селище для розміщення єврейських біженців із Східної України, що отримало назву Анатівка. Фактично воно знаходиться в межах села Гнатівка.