Фото: toursisrael.ru

Іудеї 31 травня починають відзначати одне з головних свят - Шавуот - свято дарування Тори. Про це повідомляють "Факти".

Для визначення дати свята від другого дня Песаха відраховуються 7 тижнів (шева шавуот). Свято присвячене визначній події в житті єврейського народу, що сталася на 50-й день після виходу євреїв з Єгипту - Сінайське одкровення. Тоді на горі Синай Творець дав єврейському народу Тору. Тому Шавуот називають святом дарування Тори.

Є й інше пояснення цієї назви від слова «клятва»: народ Ізраїлю дав клятву бути вірним Небесному Отцю, зберігати Тору і дотримуватися її законів. А Всевишній поклявся, що не замінить обраний народ на жоден інший.

Відео дня

Ще Шавуот називають святом жнив і перших плодів: у цей день до храму приносили по дві хали, випечені з борошна першого обмолоту пшениці, і кращі плоди нового врожаю.

У дні Шавуот (за межами Ізраїлю це свято відзначається два дні) не можна робити ніякої роботи, крім приготування їжі. У синагогах, прикрашених зеленню, читають главу Тори, в якій йдеться про її дарування, текст десяти заповідей і розповідь про закони святкування цієї події.

У святкові дні категорично заборонено постити. Традиційно їдять молочну їжу, а також м'ясні страви, в тому числі пельмені особливої, трикутної форми (Тора складається з трьох частин, вона була дана народу, який складався з трьох станів, в третій місяць єврейського календаря). Але ні в якому разі не можна змішувати молочну і м'ясну їжу.