Фото: jewishnews.com.ua

Управління національних парків і Управління старожитностей проводять розкопки однієї з головних вулиць древнього Єрусалиму, яка в період Другого храму вела з нижнього міста до Храмової гори. Археологи виявили свідоцтва запеклих боїв, які йшли тут в 70 році нашої ери, під час облоги Єрусалима військами Тита, повідомляє проект "Єврейські новини".

2

Розкопки ведуться під керівництвом археологів Управління старожитностей Нахшона Зантона і Моран Хаджбі. Фінансує роботи організація ЕЛАДА, керуюча національним парком «Град Давида». На даному етапі розкопана ділянка вулиці довжиною 100 метрів та шириною близько 7,5 метрів.

Археологи виявили свідоцтва запеклих боїв, які йшли тут в 70 році нашої ери, під час облоги Єрусалима військами Тита, сина римського імператора Веспасіана. Облога закінчилася руйнуванням Другого храму. Римлянам дісталися величезні трофеї.

Відео дня
5

Зокрема, були виявлені камені, якими римські балісти обстрілювали місто, і наконечники стріл, які використовували євреї, оборонячи Єрусалим. Знахідки підтверджують опис, залишений автором «Іудейської війни» Йосипом Флавієм.

Вулиця вимощена каменінням великого розміру, як це було прийнято в містах Римської імперії. Археологи датують роботи періодом після смерті царя Ірода Великого і до падіння Єрусалиму, ймовірно – роками, коли прокуратором Іудеї був Понтій Пілат. Це свідчить, що він був не єдиним, хто займався масштабними будівельними проектами.

7

«У найближчі 5 років ми маємо намір завершити розкопки вулиці, продовживши роботу, розпочату європейськими та американськими археологами ще 100 років тому. Ми проводимо дослідження вже 4 роки, після завершення робіт вулиця буде відкрита для широкої публіки», – говорить головний археолог єрусалимського округу Юваль Барух.

За допомогою сучасних методів археологічних досліджень вчені збираються встановити, чим торгували в крамницях, розташованих по обидві сторони вулиці, чим живилися жителі обложеного Єрусалима. Однак для цього і для відповіді на інші питання потрібні роки методичної роботи.