Фото: jewishnews.com.ua

Уряд Тунісу вимагає переглянути статус Джерби, невеликого острова в затоці Габес (середземноморське узберіжжя Африки), і визнати його об'єктом світової спадщини UNESCO, повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на французьке новинне агентство AFP.

На цьому острові багато століть проживала велика єврейська громада, яка до теперішнього часу майже перебралася до Франції та Ізраїлю. Там знаходиться стара синагога Північної Африки, Ель-Гриба, куди релігійні євреї з Ізраїлю, Європи і США здійснюють щорічне паломництво в період свята Лаг ба-Омер.

Міністр культури Тунісу Мохаммед Зін ель-Абідін зробив цю заяву в неділю, пише 15 травня французьке новинне агентство AFP.

Відео дня

У цьому році на Джербу прибуло близько 3.000 паломників, у зв'язку з чим були зроблені надзвичайно жорсткі охоронні заходи – у світлі ескалації терористичної загрози щодо єврейських об'єктів у світі.

Минулого місяця ізраїльський Штаб з боротьби з терором опублікував попередження про небезпеку подорожей до цього регіону. Аналогічні рекомендації були видані й минулого року.

Ель-Гриба знаходиться в селі Хара-Сегира, яке ще називають Ер-Ріяд. Вона була зведена в 586 році до нашої ери, нинішню будівлю реконструювали в XIX столітті. У 2002 році терористи підірвали біля синагоги замінований автомобіль, жертвами теракту стали понад 20 осіб. Всього минулого року острів Джербу відвідали 8000 єврейських прочан.