Фото: ru.delfi.lt

Вільнюський палац спорту, побудований у радянський час на місці Шніпішкського єврейського кладовища, не може бути місцем для музею історії литовських євреїв. Про це заявили представники єврейських громад Литви і США, повідомляє Асоціація єврейських організацій і громад України.

«Єврейський цвинтар – не місце для музею. Ми думаємо, що там могла б бути свого роду презентація історії кладовища, людей, які були там поховані», – сказав представник Американського єврейського комітету Ендрю Бейкер.

Голова громади литовських євреїв Фаїна Куклянські заявила, що в цьому питанні «думка одностайна».

Відео дня

Раніше Американський Єврейський комітет (AJC) підтримав ідею створення у Вільнюсі Музею історії євреїв Литви. Про це заявив представник цієї неурядової організації Сем Клігер.

«Ми вважаємо, що це важлива ініціатива і з допомогою уряду вона може бути реалізована. Кілька днів тому ми відвідали Музей історії польських євреїв у Варшаві ПОЛІН, він дуже вражає. Є безліч єврейських музеїв в Європі (...). Так що це було б хороше починання, гарне продовження єврейсько-литовських відносин, якщо б такий музей з'явився в столиці Литви», – сказав він.

Клігер також підкреслив, що посол Ізраїлю в Литві Амір Маймон теж підтримує цю ідею.

Голова правління AJC Харрієт П. Шлейфер підкреслила, що музею варто було б зосередитися не тільки на Голокості, але і на багатій історичній спадщині литовських євреїв. «Слід сконцентруватися на історії від самого початку, через сучасність і (на проекції – BNS) майбутнє, а не лише приділити увагу Голокосту. Тому що історія Литви, без цих трагічних подій, насправді багата», – сказала вона.

Створити музей історії євреїв Литви запропонували прем'єр Саулюс Скверняліс і мер Вільнюса Ремігіюс Шимашис. Керівник уряду підкреслив, що новий музей повинен бути сконцентрований на багатій 600-річній історії євреїв у Литві, а не на болючих подіях Голокосту.

У радянський час Палац спорту був побудований на місці, де до XVIII століття розташовувалось старовинне Шніпішкське кладовище. На ньому були поховані багато видатних діячів єврейської культури.

Ідея реконструкції Палацу спорту у свій час викликала критику деяких єврейських організацій. Вони висловили стурбованість, що в будівлі будуть проходити святкові заходи, що буде порушена єврейська традиція, яка забороняє турбувати спокій померлих.