Фото: ulpan.hebrus.net

Археологи виявили в селі Пкіін у західній Галілеї частину колони римського періоду з написами на івриті. Знахідка підтверджує, Раббі Шимон Бар-Іохай - реальна людина, яка жила на світі. Він вважається автором книги "Зоар" - головної книги кабалістичного напрямки іудаїзму, повідомляють "РИА Новости" з посиланням на "Jerusalem Post".

Каббала є містичним напрямком в іудаїзмі, що намагається знайти таємне знання в тексті Тори - головної книги іудейської релігії. Каббалісти вважають, що Бар-Іохай, який жив у II столітті нашої ери, заснував цей рух.

Згідно з переказами, саме в селі Пкіін Бар-Іохай знайшов притулок, рятуючись від переслідування римлянами після іудейського повстання Бар-Кохбі в 131-135 роках нашої ери. Тут же Бар-Іохай написав книгу "Зоар". Однак археологічних підтверджень того, що в Пкііні в ті часи знаходилася єврейська громада, досі не було.

Відео дня

"Ці написи дуже важливі для наших знань про село Пкіін у римський і візантійський періоди. ... Ніхто не посперечається з письмовим артефактом: у давнину тут була синагога", - цитує видання інспектора Управління у справах стародавностей Ізраїлю Йоава Лерера.

Роботи проходили з минулого року. Археологи провели консервацію руїн древнього поселення, скоро їх зможуть побачити численні туристи.