Фото: 9tv.co.il

Урочиста церемонія, присвячена Дню Катастрофи і Героїзму європейського єврейства, відбулася в Ізраїлі на площі Борців варшавського гетто. Про це повідомляє 9 канал ізраїльського телебачення.

Ця дата відзначається щорічно за єврейським календарем 27 числа місяця нісана.

Цього року заходи проходять під девізом "Згадати риси їхніх облич". Про пережите в концтаборі розповіла присутнім на церемонію людина, яка пережила Голокост, голова громадського об'єднання репатріантів з Угорщини Естер Мірон.

Відео дня

Виступив на церемонії прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу. Він зазначив, що члени антигітлерівської коаліції знали про масове винищування євреїв вже в 1942 році.

"У світлі нового дослідження з'ясовується жахливе: якби держави діяли проти таборів знищення, в їх силах було врятувати близько 4 млн євреїв і мільйони інших людей. Держави знали, але не діяли", - заявив Нетаньяху.

За його словами, "незбагненний і унікальний Голокост являє собою поєднання трьох факторів: нез'ясовну ненависть до євреїв, байдужість світу перед звірствами нацизму та слабкі сторони єврейського народу в поєднанні зі слабкістю у вигнанні".

"Чи зникла ненависть? Ні, вона не зникла. Ненависть до євреїв спрямована зараз на єврейську державу. Антисемітизм поширений в західних колах і в установах ООН. Лицемірство волає до неба", - сказав прем'єр-міністр Ізраїлю, додавши, що і в плані байдужості світу до геноциду особливих змін не відбулося.

"Є безліч випадків, коли світ не запобігав геноциду та масовим вбивствам: у Біафра, Камбоджі, Судані та Сирії", - зазначив він.

Сьогодні в Ізраїлі прозвучала 2-хвилинна траурна сирена Пам'яті, відбулася церемонія зачитування імен жертв Голокосту і траурна церемонія в поминальному шатрі біля Музею Катастрофи "Яд Вашем", а о 17:30 біля Музею відбудеться церемонія за участю молодіжних рухів Ізраїлю.

Заходи, присвячені Дню Катастрофи і Героїзму, відбудуться у багатьох ізраїльських містах і селищах.