3

До початку Другої світової війни у Львові було понад 100 синагог і молитовних будинків. Більшість з них були знищені нацистами під час німецької окупації міста в 1941-1944 роках. Тепер у Львові тільки одна діюча синагога - «Цори Гилод» по вулиці Братів Михновских, 4. Про це повідомляє Проект "Еврейські новини".

Фото: photo-lviv.in.ua

1. Синагога в Краківському передмісті

Передмістна синагога в Краківському передмісті була оборонною спорудою. 10 липня 1624 року Зигмунт III дав дозвіл на її будівництво. У 1632 році побудували основну частину будівлі з молитовним залом для чоловіків.

Відео дня

Предместную синагогу постійно добудовували і реконструювали, тому її вигляд змінювався.

Культову споруду восени 1941 року підірвали нацисти. Руїни синагоги розібрали наприкінці 40-х років.

Адреса: вулиця Сянська, 16.

2

2. Велика міська синагога

Велику міську синагогу побудували в 1801 році в стилі класицизм на місці готичної синагоги 1555 року. Збереглися входи в синагогу - дві півциркульні арки, через які можна потрапити з вулиць Староєврейської та Бр. Рогатинців на площу Арсенальну, де і була культова споруда.

У 1320 році на місці, де тепер розташовується площа Арсенальна, звели найдавнішу міську синагогу - дерев'яну, і вона згоріла в 1527 році. У 1555 році замість старої звели нову, готичну. Синагогу в класицистичному стилі будували 4 роки - з 1797 по 1801 роки.

Велику міську синагогу в 1943 році знищили нацисти.

Адреса: площа Арсенальна.

2

3. Синагога «Золота роза» (Синагога Нахмановича, Синагога «Турі Загав»)

Синагогу «Золота роза» побудували в 1582-1595 роках в ренесансному стилі за проектом архітектора Павла Щасливого (Paweł Szczęśliwy). Кошти на її спорудження дали львівські міщани-іудеї Нахмановичи (ben Nachman).

Назва синагоги «Турей Загав» («Золоті рядки»), а «Турей Ройзел» - «Золотою Розою» її називали в честь дочки Іцака Нахмановича. За легендою, саме Роза, погодившись стати дружиною короля, допомогла єврейській громаді отримати дозвіл на будівництво синагоги, а потім покінчила з собою.

2

У серпні 1941 року синагогу пограбували, а в 1943 році її підірвали нацисти.

Адреса: вулиця Федорова, 27.

6

4. Синагога «Хасидим Шуль»

Синагога «Хасидим Шуль» - перша відома хасидська синагога Львова. Вона Розташовувалася на розі нинішніх вулиць Лазнєвої і Сянської.

4

Дерев'яну синагогу побудували в 1791 році для приміських іудейських громад. У другій половині XIX століття на її місці з'явилася кам'яна споруда.

В листопаді 1918 року, коли Львів зайняли польські війська, у синагозі було вчинено погром. 1919 року її реконструювали.

1941 року вона була знищена нацистами.

Адреса: на розі вулиць Сянська і Лазнева.

5. Темпль

Львівська прогресивна синагога Темпль («храм») стала першою синагогою реформованого типу в Галичині.

7

Її зводили у 1843-1846 роках під керівництвом архітектора Йогана Зальцмана, за зразком міської синагоги Вени.

Відкрили її 18 вересня 1846 року. Її кілька разів реконструювали, а влітку 1941 (за іншими даними, 1942) року гітлерівці Темпль знищили.

Адреса: площа Старий Ринок.

6. Синагога «Борах» («Зихрон Йосеф»)

Єврейська громада «Зихрон Йосеф» почала будівництво невеликий синагоги за проектом архітектора Анджей Ґоломб (Andrzej Gołąb) в 1897 році.

4
 

Культову споруду будували у дворі на вул. Заводський, 3. Громада обійшла постанова магістрату 1890 року, згідно з яким для будівництва нових синагог у Львові необхідно дозвіл міської громади. Через це після закінчення будівництва у «Зихрон Йосеф» були проблеми з дозволом на використання синагоги в якості молитовного будинку. Але все вирішилося.

5

Синагога «Зихрон Йосеф» теж була знищена нацистами, а на її зруйнованих стінах досі можна розгледіти традиційні єврейські написи.

Адреса: вулиця Заводськая, 3.

7. Старокладбищенська синагога («Бейс-алмин юшон шив»)

Це одна з найдавніших синагог єврейської частини Краківського передмістя Львова.

5

Вона була відзначена на карті Львова 1766 року і перебувала біля Старого єврейського кладовища.

Коли кладовище в 1855 році закрили для поховань, синагога продовжувала діяти. У ній переважно молилися мешканці Будинку престарілих, відвідувачі Старого кладовища і хворі з Єврейського шпиталю.

«Бейс-алмин юшон шив» - синагога, яка була одним з центрів благодійної діяльності єврейської громади.

У 1942 році синагогу зруйнували нацисти.

Адреса: вулиця Раппопорта, 2.