Фото: vinnytsia-museum.in.ua

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили документальну виставку «Самаритяни з Маркової», яка розповідає про польську родину Ульмов, повідомляє Асоціація єврейських організацій і громад України.

Трагічна історія родини стала поштовхом до створення Музею поляків, які віддали своє життя, рятуючи євреїв під час окупації Польщі нацистами в період Другої світової війни.

«У кожного народу є свої герої. У польського - це сім'я Юзефа Ульма. Гітлерівці знищили всю його сім'ю - дружину Вікторію, їхніх 6 дітей і 8 євреїв, яких вони ховали. Це було зроблено для того, щоб залякати інші польські родини, які допомагали євреям. За свій подвиг і людяність сім'я Ульмів удостоєна звання «Праведників народів світу», яке присуджує Ізраїльський інститут Яд Вашем, щоб відзначити рятівників єврейського населення від нацистів. Понад 6000 поляків були удостоєні цього звання», - розповіла віце-консул Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовські.

Відео дня

Незважаючи на загрозу покарання, Ульми та багато інші сім'ї продовжували ховати у себе приречених на знищення єврейських сусідів. Подібні ситуації спостерігались і в Україні.

Кандидат історичних наук, заступник директора Державного архіву у Вінницькій області Фаїна Винокурова розповіла, що під час окупації на Вінниччині були розстріляні і закатовані 170 тисяч євреїв, місцевих і депортованих з інших регіонів. Якщо комусь і пощастило врятуватися, то це тільки завдяки людяності українців, багато з яких також зараховані до «Праведників народів світу».

«Сьогодні ми розглядаємо не просто сторінку в історії, а велику психологічну проблему. Проблему людського вибору в екстремальних подіях нацистської окупації. Ланцюжок ескалації є типовим, але не вирішальним, тому що знайшлися люди, які силою духу зупинили це масове знищення. На свій страх і ризик. А це означає перемогу добра над злом. Зараз у базі даних інституту Яд Вашем «Праведниками народів світу» є вихідці з 44 країн світу. Україна займає 4 місце за кількістю врятованих євреїв, після Польщі, Нідерландів та Франції. Але першою серед українців, хто отримав це почесне звання, стала вінничанка Олена Вітер, яка врятувала десятки єврейських дітей», - зазначає Фаїна Винокурова.

Виставка триватиме до 15 квітня.