Фото: treeoftheyear.org

Дуб, якому 650 років, іменований також дубом Юзефа, оголошений Європейським деревом 2017 року. Відомий він ще й тим, що під час Голокосту рятував життя євреїв, повідомляє Асоціація єврейських організацій і громад України, з посиланням на vesty.co.il.

Відомий дуб росте на території села Вснева, в Підкарпатському воєводстві Польщі. Раніше тут розташовувався маєток Міцельских, що вважався центром інтелектуального і культурного життя регіону. Якось заїжджав сюди художник Юзеф Мегоффер, який зобразив на одній зі своїх картин дуб, який пізніше почали називати його ім'ям. У 1930-х ця картина прикрасила банкноту в 100 злотих.

2

Директор місцевого музею Ulma Family Museum Якуб Павловські вважає, що дуб врятував життя двом братам, які вибралися з гетто в Фриштаці, розташованому неподалік міста, де до війни проживала велика єврейська громада. Павловські вважає, що це були сини Розалії Прозак. Але імена достовірно так і не встановлені.

Відео дня

Павловські каже, що дупло дуба має два рівні. Нижній використовувався для укриття, а верхній – як спостережна точка.

Підведення підсумків конкурсу на звання Європейського дерева відбулося у Брюсселі. У голосуванні взяли участь близько 125.000 осіб з усіх держав ЄС. Почесне звання претендували знамениті дерева з 16 країн. Дуб Юзеф набрав більше всіх – 17.597, випередивши 500-річний валлійський дуб Бріммон (Brimmon) – 16.203 голосів. Третє місце посіла чеська липа з села Липки – 14.813 голосів.

Конкурси з визначення кращого дерева Європи проходять з 2011 року. Мета - підкреслити значення древніх дерев і привернути увагу до охорони навколишнього середовища.