Фото: ipnews.in.ua

Єврейська громада США висловлює стурбованість у зв'язку зі зростаючим, протягом останнього часу, антисемітизмом, повідомляє "IPNews".

Перелякані діти в поспіху залишають школу у передмісті Вашингтона після електронного листа із загрозою теракту; у сотнях кілометрів звідти десятки єврейських культурних центрів евакуюють відвідувачів після телефонної погрози; у Філадельфії розгромлені сотні надгробків на старому єврейському кладовищі. Від початку року вандали осквернили вже кілька єврейських кладовищ.

За словами поліції, це – огидні злочини на ґрунті ненависті, що породжують страх у єврейських громадах по всій країні.

Відео дня

За даними Антидифамаційної ліги, з початку січня отримано понад 170 загроз терактів в єврейських організаціях у 38 штатах. Регіональний директор організації у Вашингтоні Дорон Езіксон вважає, що це справжня епідемія.

«Безліч загроз отримали школи, синагоги та єврейські культурні центри. На місцевому та національному рівні почастішали випадки появи зображень свастики», – говорить він.

У 2016 році поліція Вашингтона зафіксувала 107 злочинів на ґрунті ненависті, на 66 більше, ніж роком раніше. Проте особливо різко зросла кількість злочинів на ґрунті ненависті щодо людей, які сповідують іудаїзм.

«Осквернення кладовища такого масштабу не було вже 20 років», – говорить голова Єврейської федерації Філадельфії Наомі Адлер. Десятки волонтерів згодилися допомогти відновлювати кладовище.

Адлер та інші лідери єврейської громади стурбовані тим, що у країні почалося відродження антисемітизму.

«Оскільки ці інциденти відбувалися у різних місцях і у різний час, не можна сказати, чи стоїть за цим одне угруповання, одна людина або 100 осіб. Неважливо, чи пов'язані ці злочини між собою, вони змушують людей жити у страху і створюють тривожну атмосферу», – говорить Адлер.

Розслідування багатьох інцидентів триває, був затриманий один чоловік.

Рівень ненависті і забобонів у країні турбує більшість американців, як показало недавнє опитування громадської думки.

Згідно з опитуванням Університету Куінніпіак, 77% виборців вважають, що забобони щодо меншин у США являють собою «дуже серйозну» або «достатньо серйозну» проблему.

Сотні людей взяли участь у демонстрації проти злочинів на ґрунті ненависті біля історичної будівлі Індепенденс-хол у Філадельфії, де були прийняті Декларація незалежності та Конституція США.