Фото: theoutlook.com.ua

Виставка "Сила громадянського суспільства: Доля євреїв в Болгарії" присвячена 74-ій річниці з дня порятунку болгарських євреїв і пам'яті жертв Голокосту і є хронікою-розповіддю про опір громадян Болгарії, про відмову суспільства підкоритися планам влади, яка хотіла відправити болгарських євреїв в нацистські концтабори, повідомляє OUTLOOK.

Відкрили виставку Надзвичайний і Повноважний Посол Болгарії в Україні Красимір Мінчев і Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Еліав Белоцерковскі, також з урочистою промовою виступила голова департаменту культури КМДА Діана Попова.

2

"У дуже темні дні Другої світової війни євреї зазнали переслідувань по всій Європі. Історія про яку ми говоримо сьогодні стала унікальним прикладом, коли члени громадянського суспільства виступили проти депортації євреїв до концтаборів. За це ми безмірно вдячні болгарському народу. Саме спасіння євреїв в Болгарії - дуже важливий факт нашої історії", - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Белоцерковскі.

Відео дня

"Сьогоднішня виставка дуже символічна і місце проведення - Київська фортеця також, оскільки ці стіни знали безліч несправедливо ув'язнених. Свобода болгарських євреїв перегукується з історією свободи всіх євреїв світу, а також України. І сьогодні дуже важливо згадати про такий великий вчинок болгарського уряду - опір нацистським наказам", - зазначила глава департаменту культури КМДА Діана Попова.

3

"Коли ми відзначали 70-річчя Голокосту і порятунку болгарських євреїв ця виставка стала центральною темою в культурній діяльності нашого дипломатичного представництва. На плакатах представлені документи, які відображають позицію болгарського громадянського суспільства і світової спільноти з приводу болгарських євреїв. У центрі цієї виставки позиція Димитра Пешева, болгарського політика, міністра юстиції, ініціатива якого призвела до порятунку 48 000 болгарських євреїв, яких держава відмовилася депортувати в німецькі концтабори», - зазначила третій секретар посольства Болгарії в Україні Олена Слатинска-Ованезова.

Експозиція простежує специфіку і рішучість болгарського громадянського суспільства зупинити репресивну політику. Визволення болгарських євреїв є видатним історичним прикладом того, що завдяки прояву особистої і політичної сміливості, громадянська совість і воля можуть протидіяти навіть наймасштабнішій політиці. Готовність допомогти і співчувати є сильною зброєю в руках громадян. Дотримання прав людини і їх гарантія є обов'язковою умовою світового прогресу і вони не підлягають компромісам ніякої політики.

Виставка триватиме до 24 березня. Адреса: Київ, вул. Госпітальна 24-а. Час роботи: понеділок-неділя з 10.00 до 18.00 (у п'ятницю з 10.00 до 16.45).