Фото: Прес-служба форуму

Президент Європейського єврейського конгресу (ЄЄК) В'ячеслав Моше Кантор виступив з різким засудженням ходи колишніх учасників латиського легіону "Ваффен СС" та їх прихильників, яка пройшла в четвер у Ризі, повідомляють РИА Новости з посиланням на прес-службу ЄЄК.

Щороку 16 березня в Ризі проходить хода колишніх учасників латиського легіону СС та їх прихильників. У заході, що викликає невдоволення і обурення антифашистських організацій у всьому світі, зазвичай беруть участь кілька сотень людей.

"Бездіяльність латвійських властей в даному випадку викликає подив і тривогу. Мирне життя в Європі і виховання майбутніх поколінь неможливі без відкритого осуду героїзації нацизму. Потурання неонацистам може призвести до ланцюгової реакції і лавиноподібного залучення в соціально небезпечні процеси все більшої кількості населення країн Європи", — сказав Кантор.

Відео дня

За його словами, поява в XXI столітті неонацизму може спровокувати нову катастрофу. Глава ЄЄК нагадав, що за час нацистської окупації в Латвії німці разом з їх латвійськими однодумцями з легіонерів СС знищили 72 тисяч латвійських євреїв – 80% від чисельності єврейської громади до війни.

***Латиський легіон СС був створений командуванням нацистської Німеччини в роки Другої світової війни на окупованій території Латвії з двох гренадерских дивізій. Рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер 24 березня 1943 року видав наказ, уточнюючий поняття "латиський легіон" в якості загального визначення для латишів, що проходять службу у всіх латиських військових формуваннях "Ваффен СС", включаючи поліцейські батальйони.

16 березня 1944 року підрозділи легіону вступили в бій з Червоною Армією в районі міста Острів, Псковської області. Саме тому день легіонерів відзначається в Латвії 16 березня. Всього в рядах латиського легіону було близько 150 тисяч чоловік.