Фото: vaadua.org

Поліція Нью-Йорка за сприяння ФБР затримала підозрюваного в організації серії телефонних погроз на адресу кількох єврейських центрів, повідомляє Ассоція єврейських організацій і громад України.

31-річний Хуан Томпсон, житель Сент-Луїса, штат Міссурі, є "автором", як мінімум, 8 телефонних дзвінків з погрозами. За даними слідства, дзвонити в громадські центри з погрозами Томпсон почав лише в минулому місяці. При цьому він видавав себе за свою колишню подругу.

Слідство дотримується версії, згідно з якою Томпсон може вважатися лише наслідувачем "телефонних терористів", які стоять за десятками погроз на адресу єврейських центрів по всій території США. Тим не менш, 22 лютого саме Томпсон подзвонив в будівлю, де розташовується Антидифамаційна ліга, щоб повідомити про нібито закладену там бомбу.

Відео дня

Раніше Хуан Томпсон працював кореспондентом The Intercept, сайту, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях.

Томпсон був прийнятий на роботу в листопаді 2014 року, однак звільнений вже в січні 2016-го за шахрайство: він видавав себе за своїх колег, створюючи облікові записи під іменами інших журналістів.

Нагадаємо, в кінці лютого єврейські громадські центри, розташовані в штатах Флорида, Нью-Джерсі, Род-Айленд, штат Пенсільванія, Індіана і Мічиган, отримали погрози про закладену в будівлях бомбу. Деякі з них були закриті у зв'язку з екстреною ситуацією".

Усього за останні тижні близько 100 єврейських громадських центрів і шкіл отримали повідомлення про те, що на їх території закладено вибуховий пристрій. Поліція вважає, що "телефонні терористи" зробили не менш 5 "масованих атак" на єврейські центри.

За даними громадських організацій, за останній рік різко зросла кількість груп, які пропагують і вчиняють злочини на ґрунті національної або релігійної ненависті. Злочини на ґрунті антисемітизму складають найбільший відсоток від загальної кількості злочинів на ґрунті релігійної ненависті в США.