Фото: vesty.co.il

Старшокласники з Йерухама на власні кошти встановили пам'ятник на могилі незнайомій їм Марії Шехтман, у якої не виявилося близьких людей для організації похорону. Гроші школярі взяли із зібраних на святкування Пурима, повідомляє проект "Єврейські новини".

Шехтман репатріювалася до Ізраїлю кілька років тому. Рідних у неї не було — більшість з них загинули в часи Голокосту. Друзів жінка теж не встигла завести, тому вела самотнє життя. Про смерть і про те, що вона пережила Голокост сусіди дізналися лише через три дні після її смерті. Вони звернули увагу, що дуже давно не зустрічали господиню квартири і після того, як на стук у двері ніхто не відгукнувся, вирішили викликати рятувальну службу.

Разом з бригадою «Маген Давид адом» на місце події приїхав волонтер-старшокласник Яїр Бен-Йішай. Почувши історію самотньої літньої жінки, школяр запропонував своїм друзям і викладачам відвідати її похорон.

Відео дня

Після церемонії поховання вони дізналися, що Шехтман не залишила заощаджень і поставити надгробок на могилу нікому. Один з школярів звернувся за допомогою до Міністерства праці і соціального забезпечення, але йому відповіли, що бюджет організації обмежений і «наявних коштів недостатньо, щоб профінансувати всі важливі речі».

За єврейськими традиціями, пам'ятник належить встановити на 30-й день після похорону. Зволікати було ніколи, тому було вирішено пожертвувати 3500 шекелів ($1000) з грошей, зібраних школярами на вечірку в честь свята Пурим. Надгробок встановили у присутності викладачів і учнів йерухамскої школи.