Фото: contest.in.ua

У Києві відбулася зустріч міжнародних вчених, які обговорили майбутню концепцію Меморіального центру «Бабин Яр», повідомляє проект «Єврейські новини».

В ході першого обговорення цієї теми, 7 лютого, думки іноземних та українських експертів розійшлися, але обидві сторони готові до співпраці.

В обговоренні взяли участь професор американського Браунівського університету Омер Бартов і старший науковий співробітник нідерландського Інституту військової документації та Центру вивчення Голокосту та геноциду Карел Беркгоф. Обидва вчені запропонували присвятити меморіальний центр Голокосту, так як більшість загиблих у Бабиному Яру були євреями.

Відео дня

З ними не погодився професор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса В'ячеслав Гриневич. Він закликав учасників зустрічі підходити до цього питання якомога обережніше і розробляти концепцію з врахуванням конкретних обставин. Гриневич відзначає, що близько 25% загиблих у Бабиному Яру не були пов'язані з єврейством. Якщо присвятити меморіал тільки Голокосту, це може викликати хвилю обурення в українському суспільстві і поставить під загрозу весь проект.

Зарубіжні експерти відповіли, що відкриті до діалогу та співпраці. Бартов зазначив, що як науковець, він зовсім не втручається в політику, але розуміє, що створення Меморіального центру «Бабин Яр» несе в собі політичний сенс, тому він готовий до дебатів з приводу його концепції.

Меморіальний центр планують відкрити до 80-річчя трагедії Бабиного Яру, в 2021 році. Проект буде фінансуватися за рахунок пожертвувань громадських організацій та окремих громадян. Ідею створення меморіалу підтримує київська влада.