Фото stmegi.com

В берлінську синагогу Бейт Сіон внесений незвичайний сувій Тори, написання якого почалося в часи Голокосту.

Сотні представників єврейської громади Берліна на чолі з президентом Конференції європейських рабинів і головним рабином Москви Пинхасом Гольдшмидтом з піснями і танцями пройшли спеціально перекритою Бронштрассе – однією з головних берлінських вулиць, тримаючи в руках сувій Тори з дуже незвичайною долею.

Написання цього сувою Тори почалося в страшні часи Катастрофи – його замовила сім'я рабина Моше Цві Рама з Польщі, яка рятуючись від загибелі, бігла до Швейцарії.

Відео дня

Сувій був замовлений ще й для того, щоб дати можливість сойферу заробити і також врятуватися від нацистів. Недописаний сувій Тори вони повезли з собою і після війни він так і залишився в рабинської сім'ї.

Дописати сувій і піднести його в дар берлінській синагозі, вирішив представник третього покоління цієї сім'ї, онук рабина, який знайшов порятунок у Швейцарії.

Урочиста процесія зі сувоєм Тори, що йшла по Бронштрассе, де то й справа трапляються мідні таблички з іменами євреїв, що жили тут і загиблих у Голокості, привернула загальну увагу.

eajc.org