Анна Франк. Фото: kleo.ru

Цими днями в Ірані був показаний фільм, знятий хорватським режисером Яаковом Садлером в Газі, групі студентів і професорів. Здавалося б, нічого особливого в цьому немає, якщо не вважати, що цей фільм про Анну Франк, загиблу єврейську дівчинку в Голокост, що офіційний Тегеран заперечує.

Фільм «Анна Франк - тоді і сьогодні» знятий в Газі під час операції «Незламна скеля» і розповідає про 8 палестинських школярок, які познайомилися з історією єврейської дівчинки Анни Франк, яка втікала від нацистів. У фільмі наведені кадри записи з щоденника Анни Франк.

У фільмі показані кадри руйнування одного з будинків у Газі під час нальоту ізраїльської авіації, і одна з палестинських дівчат вигукує: «Чому люди не можуть жити в мирі!?».

Відео дня

Як повідомляє «Курсор», показ фільму в Ірані проходив таємно, щоб не підставляти організаторів показу. Після перегляду фільму присутні багато говорили про те, який впливає мистецтво на сучасний світ.

«Один із студентів подякував мені за те, що я навчив його чомусь новому», - розповів Садлер і подякував организаторам перегляду, висловивши сподівання, що цей фільм допоможе іранцям дізнатися про Голокост. «Розкажіть своїм друзям про Анну Франк, - з такими словами Садлер звернувся до присутніх на показі студентам. – спробуйте навчитися чого-небудь на прикладі Голокосту».

Зазначимо, що за два тижні до Міжнародного дня Катастрофи єврейського народу, в Ірані оголосили конкурс карикатур на тему заперечення Голокосту.