До Ямполя хасиди приїздять, щоб вклонитися на могилах своїх предків та віддати їм останню шану.  Фото: портал

В Ямполі буде іудейська школа. Функціонуватиме вона при іудейському міні-центрі, до якого щороку приїздять сотні хасидів зі всього світу, повідомляє портал «Є».

В минулому саме в Ямполі Білогірського району проживала велика та впливова іудейська община. Нині сюди приїздять нащадки тих хасидів, щоб вклонитися на могилах своїх предків та віддати їм останню шану. Разом із тим, іудеї прагнуть відродити тут свою культуру.

«Раніше в 1746-1755 роках на місці нашого готелю була синагога, тому іудеї поступово розпочали відновлювати поклоніння. Вони приїздять із різних куточків світу зі своїми дітьми та знайомлять їх з культурою, — каже адміністратор готелю «Променаду» Сергій Олуйко. — Адже, як відомо, іудейська течія хасидів зародилася саме в Україні. В Ямполі община не така чисельна, як, до прикладу, у Меджибожі, але й маленькою її також не назвеш.

Відео дня

Нині навіть розпочалися роботи над відкриттям іудейської школи. Наразі вже побудовано три класи, а на території готелю працює міні-зоопарк, щоб дітям після уроків було чим зайнятися. Для нашого міста це досить позитивна подія, оскільки буде процвітати туризм й відповідно збільшуватиметься бюджет».

Нині в іудейському центрі є їдальня, в якій працює спеціально підібраний персонал. Під час приготування їжі хасиди уважно стежать за всім процесом, оскільки для них дуже важливо споживати лише кошерні страви. Також є міква — купальня, в яку іудейські чоловіки щоранку занурюються для очищення, та синагога. 

«В основному, до нас навідуються іудеї з Телявіву та Нью-Йорку. Буває, що одночасно ми приймаємо до сотні людей. Одного разу ми змушені були поселяти гостей навіть у підсобних приміщеннях. Привертає погляди такої кількості хасидів у нашому краї могила «Святого чоловіка». Згідно з дослідженнями іудейських істориків у нас похований знаменитий золочівський мaгід (учитeль) раббі Іхілов Михл (1725-1785), діяльність якого поширювалася на Броди, Золочів та Ямпіль. Відомо, що він був учнем зaсновника хaсидизму Баaл Шeм Тoва, на могилу якого щороку до Умані приїздять тисячі хасидських паломників. На місці поховання славнозвісного раббі в Ямполі стоїть невеличка капличка».