Демонстрация против отказа признавать гиюры, проводимые раввином Лукштейном. Фото: NEWSru.co.il.

Біля будівлі головного рабинату Ізраїлю в Єрусалимі пройшла демонстрація, в якій взяли участь глава "Сохнута" Натан Щаранський, депутат Кнесету Ієгуда Глік ("Лікуд"), колишній депутат Кнесету Дов Ліпман ("Еш Атід"), рабин Эфрата Шломо Рискин та інші політичні, громадські та релігійні діячі, повідомляє NEWSru.co.il.

Приводом для проведення акції стала відмова головного рабинату Ізраїлю визнавати ґіюры (звернення неєврея в іудаїзм), що проводяться ортодоксальним рабином Нью-Йорка Джозефом Лукштейном.

Демонстрация против отказа признавать гиюры, проводимые раввином Лукштейном. Фото: NEWSru.co.il.

Скандал почався з того, що кілька місяців тому, напередодні свого весілля, у рабинатський суд Петах-Тікви звернулася жінка з тим, щоб підтвердити своє єврейство. Жінка повідомила суду, що вона пройшла ортодоксальний ґіюр в Нью-Йорку і надала відповідні документи від рабина Джозефа Лукштейна.

Відео дня

Пізніше жінка отримала відповідь з суду, що ґіюры, проведені рабином Лукштейном, в Ізраїлі не визнаються. Ця жінка звернулася в головний рабинат, де спочатку їй відповіли, що вважають рішення рабинатського суду Петах-Тікви справедливим. Була подана апеляція до верховного рабинатський суд, і саме до розгляду даної апеляції приурочена сьогоднішня демонстрація.

Після того, як про скандал розповіли провідні ізраїльські ЗМІ, голова Кнесету Юлій Едельштейн і лідер опозиції, голова блоку "Сіоністський табір" Іцхак Герцог написали лист до головного ашкеназського рабина Ізраїлю Давида Лау, в якому висловили здивування з приводу рішення не визнавати ґіюры, вчинені рабином Лукштейном.

Демонстрация против отказа признавать гиюры, проводимые раввином Лукштейном. Фото: NEWSru.co.il.

Прес-секретар "Сохнута" Давид Шехтер повідомив, що голова Єврейського агентства Натан Щаранський також був обурений несправедливим рішенням щодо жінки, що пройшла ґіюр у рабина Лукштейна. На думку Щаранського, подібне рішення завдає удару по відносинах Ізраїлю з американським єврейством і в цілому по відносинам з Америкою.

Ізраїльські ЗМІ особливо відзначали той факт, що у рабина Лукштейна проходила ґіюр і Іванка (Яель) Трамп, дочка мільярдера і кандидата в президенти США Дональда Трампа, що вийшла заміж за єврейського бізнесмена Джареда Кушнера і народила в цьому шлюбі трьох дітей. У публікаціях наголошувалося, що, очевидно, і Іванка не змогла б довести в Ізраїлі своє право називатися єврейкою.