Идея памятника принадлежит одному из

Єврейські діти, вивезені в 1939 році з окупованої Чехословаччині до Великобританії сером Ніколасом Джорджем Вінтоном, названим згодом «Британським Шиндлером», хочуть поставити на Центральному вокзалі Праги пам'ятник своїм батькам. Ескіз пам'ятника являє собою двері поїзда, на склі якого закарбувалися з одного боку дитячі, а з іншого – дорослі долоні.

Про проект розповіла чеській радіостанції леді Мілена Гренфелл-Бейнс – одна з врятованих Уинтоном дітей і видатна постать в британській громаді вихідців з колишньої Чехословаччини, розповідає ЄАЄК.

Відео дня

86-річна леді Мілена, яка регулярно спілкувалася з сером Вінтоном в останні роки його життя, розповіла журналістам, що ідея пам'ятника належить одному з «дітей Вінтона», який нині живе в Ізраїлі. Він запропонував поряд з пам'ятником Ніколасу Вінтону, відкритому на Центральному вокзалі в Празі 1 вересня 2009 року, встановити пам'ятник батькам, які проводжали своїх дітей на «Киндертранспорт» (як пізніше назвали поїзда, які вивозили з Праги в Великобританію).

Ідея відкриття пам'ятника батькам була озвучена ще за життя сера Ніколаса. За словами Гренфелл-Бейнс, спочатку вона і її товариші оголосили конкурс британської Академії мистецтв, однак жодна із запропонованих студентами ідей «дітям Вінтона» не підійшла, та ескіз з дверима потягу вони придумали самі.

Мілена поки не знає, коли проект буде здійснений, проте сподівається, що всі необхідні для зведення пам'ятника дозволи будуть отримані вже в наступному році.

Ніколас Джордж Вїнтон народився в сім'ї німецьких євреїв. У 1907 році батьки емігрували до Великобританії, прийняли християнство і змінили прізвище Вертхайм на Вінтон. В кінці 1938 року народження Ніколас Джордж Вїнтон вирушив до Праги на прохання свого друга, який працював в єврейській благодійній організації. Зрозумівши, що єврейському населенню цієї країни загрожує небезпека, він затримався в Празі, щоб допомогти вивезти дітей у безпечне місце. Вінтон знаходив притулок для дітей і організовував їх вивезення у Великобританію. У пошуку сімей, готових прийняти дітей, допомагала Вінтону його мати.

Для організації транспортування була необхідна домовленість з владою Голландії, через яку здійснювався транзит, а також фінансові гарантії, без яких Великобританія не дозволила б в'їзд «Киндертранспорту».

Після початку війни Уїнтон повернувся до Великобританії. У 1940 році вступив на службу в Королівські військово-повітряні сили Великобританії. Ні до війни, ні після Вінтон не поширювався про цей епізод свого життя. Історія набула розголосу, коли 1988 році його дружина виявила записну книжку 1939 року з адресами англійських сімей, які взяли дітей.

Сер Ніколас Джордж Вінтон помер 1 липня 2015 року у віці 106 років.

Всього «Британський Шиндлер» врятував від нацистів 669 дітей у віці від двох до сімнадцяти років.