Фото Т.Ньюберг/Flash90

Конституційний суд Бельгії визнав законність ритуального забою худоби (так звана «шхита») і дозволив віруючим євреям продовжувати його практикувати.

Згідно з вердиктом суду, всі заперечення проти цієї давньої іудейської традиції неспроможні, оскільки їх реалізація суперечила б принципу свободи віросповідання, повідомляє ЄАЄК.

Кількома місяцями раніше бельгійські парламентарі, в числі яких був і фламандський міністр із захисту тварин Бен Вейтс, ініціювали кампанію проти шхити і зажадали оглушення перед забоєм худоби – що є неприпустимим з точки зору іудаїзму.

Відео дня

В даний час ритуальний забій худоби заборонено в двох країнах ЄС – Швеції і Данії, а також у країнах, які не входять до європейського альянсу Норвегії, Швейцарії та Ісландії.

Влада Фінляндії, Австрії та Естонії посилила контроль над шхитой, що також викликає заперечення з боку єврейської громади.

Кампанія з заборони ритуального забою проходить сьогодні у Великобританії, а в Нідерландах він був заборонений у 2010 році, але в 2012-му Сенат скасував цю постанову.