В Вильнюсскую Хоральную синагогу вернулся 350-летний свиток Торы

Історичний сувій протягом 56 років зберігала родина відомого британського фотографа Джуда Пессоу, за ініціативою якого Тора повернулася в Вільнюську Хоральну синагогу. Історики припускають, що саме цей сувій Тори, написаний в литвакській традиції, читався під час Бармицвы Віленського Гаона, повідомляє Єврейська громада (литваків) Литви.

У Єврейській громаді (литваків) Литви відсвяткували важливу подію – у Вільнюській Хоральній синагозі відбулася церемонія внесення 350-річного сувою Тори, який був дивом збережений після ліквідації Вільнюського гетто.

Этот свиток Торы 56 лет хранила семья британского фотографа

У святковій церемонії взяли участь рабини Литви і Вільнюса – Калев Крелін і Шимшон-Даніель Ізаксон, голова Єврейської громади (литваків) Литви Фаїна Куклянськи, голова Вільнюської релігійної єврейської громади Шимон Левін, посол Ізраїлю в Литві Амір Маймон, заступник посла США в Литві Ховард Соломон, представники Єврейської громади, журналісти.

Відео дня

Голова ЕОЛ Ф. Куклянски подякувала Дж. Пессоу і його родину за такий благородний жест: “Сподіваюся, що це унікальна подія – повернення Тори в синагогу, стане стимулом для нашої молоді відвідувати синагогу і вивчати книгу книг. У нашій синагозі місця вистачить усім: і хасидам, і миснагдим".

Историки предполагают, что именно этот свиток Торы читался во время Бармицвы Виленского Гаона

Посол Ізраїлю в Литві А. Маймон підкреслив, що сьогоднішній день – особливий. “Внесення Тори – це одне з найбільших і найважливіших свят. Тора є найбільшою реліквією для кожного іудея", – сказав А. Маймон.

Рабин Литви К. Крелин зазначив, що Тора насамперед призначена для навчання та щотижневої молитви.

Після того, як сувій Тори був продемонстрований присутнім, настала черга танців навколо біми із сувоєм у руках, а наостанок гостей чекали святкові частування.

Танцы вокруг бимы со свитком в руках