Шавуот — це одне з трьох головних юдейських храмових свят. Воно відзначається 6 числа єврейського місяця сиван. Цьогоріч це свято припадає на 11 червня.

У перекладі на українську мову слово Шавуот означає „тижні”. Через сім тижнів після виходу євреїв з Єгипту Господь явився Мойсею на горі Синай і дарував вчення, Тору.

Як частина святкування Шавуота в громадах існує давній звичай вивчення Тори допізна, або й всю ніч. Під час богослужінь читають десять заповідей і згадують про важливість вивчення Тори протягом цілого життя.

Відео дня

В синагогах виносять сувій Тори і читають розповідь про те, як вона була дарована, а також текст заповідей і фрагмент, що розповідає про закони святкування.

У давнину на свято Шавуот в юдейському храмі робили друге приношення пшениці нового врожаю - з борошна свіжого помелу випікали два короваї та несли їх до храму. Іншою жертвою були найкращі перші фрукти та овочі.

В перший день Шавуота перед м'ясною трапезою прийнято влаштовувати трапезу молочну. Цей звичай пов'язаний з тим, що євреї, отримавши Тору, дізналися про заповіді кошерного харчування.