Іудеї всього світу сьогодні відзначають одне з головних свят – Песах. Песах – найдавніше з єврейських свят, воно пов'язано з однією з найважливіших подій в єврейській історії – з виходом з єгипетського рабства близько 3300 років тому.

Свято починається напередодні 15 дня місяця нісана (у 2016 році – ввечері 22 квітня).

Песах ("проходження повз" в перекладі з івриту) отримав таку назву на згадку про те, як, згідно П'ятикнижжя, ангел смерті проходив повз будинки іудеїв, вражаючи тільки єгипетських первістків. Щоб ангел міг відрізнити єврейські будинки від єгипетських, кожній єврейській сім'ї було велено заколоти ягня і його кров'ю помазати косяки дверей.

Відео дня

Протягом усіх днів Песаха Тора забороняє в якому б то не було вигляді вживати в їжу квасне - хамец. В цей час євреям заборонено вживати в їжу хліб і будь-які інші продукти, що містять зернові, які зазнали заквасці. Також Тора наказує істи в ці дні мацу.

Це та сама їжа, якою євреї не встигли запастися, коли залишали Єгипет. Також уникають тих продуктів, які можуть забродити. Солодові лікери, пиво та інші алкогольні напої на основі дріжджів заборонені. Єдиний хліб, дозволений в Песах — маца.

Песах зустрічають в момент заходу сонця на вечірній трапезі – седер.

В Ізраїлі Песах - семиденне свято, перший і останній дні якого - повноцінні свята і неробочі дні. За межами Ізраїлю свято триває 8 днів, з яких перші два і останні два - повноцінні свята.

112