У Чернігові сьогодні розпочався традиційний міський фестиваль єврейської культури імені Шолом-Алейхема, що триватиме до 10 квітня. 

Як передає кореспондент УНІАН, ювілейний 10-й фестиваль урочисто відкрився у Чернігівському обласному філармонійному центрі концертною програмою «Єврейські мелодії» за участю акордеоніста Андрія Терещенка, а також творчих колективів і виконавців філармонійного центру, Чернігівської єврейської громади та благодійного єврейського фонду «Хесед Естер».

За словами керівника єврейської громади Семена Бельмана, на відміну від радянського періоду, сьогодні є всі умови для розвитку єврейської культури, громада має власні газету, творчі колективи, благодійний фонд. На його думку, єврейська складова на культурній карті України затребувана й цікава. 

Відео дня

Єврейську громаду привітав міський голова Владислав Атрошенко. Він зазначив, що у Чернігові налічується 21 національно-культурна громада, а єврейська є найчисельнішою - понад 3 тис. чернігівців. Міський голова вручив почесні грамоти та подяки активним членам єврейської громади.

У рамках фестивалю також пройде 11-й міжнародний науковий семінар «Євреї Лівобережної України. Історія і культура», в якому традиційно візьмуть участь наукові співробітники Чернігівського історичного музею ім. Тарновського та Чернігівського художнього музею ім. Галагана, викладачі Чернігівського національного педуніверсітету ім. Шевченка, історики, архівісти, мистецтвознавці, краєзнавці Чернігівщини, а також їхні колеги з інших міст України.

Крім того, в обласному дитячому театрі ляльок ім. Довженка відбудеться вистава «Хлопчик Мотл», поставлена заслуженим артистом України Віталієм Гольцовим за творами Шолом-Алейхема.

Традиційно всі заходи міського фестивалю єврейської культури можна відвідати безкоштовно.