г

Президент Угорщини Янош Адер і президент Польщі Броніслав Коморовський відкрили монумент Праведників народів світу Йожефу Анталі і Генріку Славіку в місті Катовіце, які в роки Другої світової війни врятували близько 5 тис. євреїв від нацистів, повідомляє Polskie Radio.

Генрик Славік - діяч Польської соціалістичної партії, після поразки польської армії у вересні 1939 року втік до Угорщини. Там він познайомився зі співробітником угорського Міністерства внутрішніх справ Йожефом Анталом.

З його допомогою Славік створив в Угорщині Комітет у справах піклування над польськими біженцями. Генрик Славік і деякі його співробітники взяли участь у конспіративній роботі. Завдяки їхнім зусиллям кілька тисяч єврейських біженців з Польщі отримали підроблені документи зі слов'янськими іменами й прізвищами і були визнані католиками.

Відео дня

Генрик Славік загинув у концтаборі Маутхаузен, Йожеф Антал пережив війну і став міністром реконструкції, а потім главою угорського Червоного хреста. На початку 1990-х Анталл і Славік були визнані Праведниками народів світу.

Jewish.Ru