1

Єврейські громади в усьому світі сьогодні ввечері почнуть відзначати одне із найважливіших іудейських свят - Пурім.

Воно присвячене спогадам про порятунок єврейського народу від винищення в часи перського царя Артаксеркса, що правив в середині V століття до нашої ери. Завдяки дружині царя - єврейки Естер (у слов'янській вимові - Есфір) - змову його сановника Гамана проти євреїв було розкрито. Образ біблійної жінки багато століть надихає художників: її відобразили на своїх полотнах Боттічеллі, Тінторетто, Рубенс, Рембрандт, їй присвятив ораторію Гендель.

Свято настає за єврейським місячно-сонячним календарем в 14-й день місяця адар - у цьому році 5 березня, але вже напередодні ввечері в синагогах починають читати один з текстів Священного Писання - сувій Естер. Це одна з головних заповідей свята, поряд з веселою трапезою і роздачею милостині.

Відео дня

Пурім - найвеселіше єврейське свято. Карнавали та застілля в іудейських громадах будуть тривати кілька днів.

Крім читання сувою книги Есфір існують ще три "обов'язки" (міцвот), що виконуються в свято Пурім: дарування подарунків, милостиня бідним і святкова трапеза. Щоб виконати припис про подарунки, кожна людина відносить або посилає своїм знайомим або родичам мишлоах манот - два види їжі (зазвичай - солодощі) або напоїв. Подаяння прийнято давати щонайменше двом нужденним; крім того, напередодні свята кожен жертвує в громаду символічну суму - "пів-шекеля" - як символ солідарності всього народу. Святкова трапеза в ці дні відрізняється великою кількістю страв і вина. Найвідоміше традиційне блюдо, пов'язане з Пурімом, - трикутні пиріжки з солодкого тіста з начинкою з маку і меду (хоменташен).

newsru.com