Залізнична станція / Google Street View

Національна компанія французьких залізниць (SNCF) виділила 2,3 мільйона доларів на будівництво музею Голокосту на одній із занедбаних станцій.

Музей, що будується за фінансової підтримки SNCF, планується відкрити у 2020 році на колишній станції Пітівье в східній Франції, повідомляє "Лехаим".

Одночасно, амстердамська транспортна компанія GVB на цьому тижні оголосила, що "вивчить способи примирення" з роллю своїх співробітників у перевезенні тисяч євреїв, які були вбиті під час німецької окупації Нідерландів. Минулого місяця голландська національна залізнична компанія NS заявила, що запропонує компенсацію жертвам.

Відео дня

Станція Пітівье передувала сумно відомій депортації французьких євреїв і масового вбивства євреїв в Аушвіці. CRIF, організація французьких єврейських громад, буде партнером у проектуванні музею, повідомив минулого тижня новинний сайт France Info. При логістичної підтримки SNCF близько 16 тысяч євреїв були відправлені на загибель у табори смерті зі станції Пітівье і з сусіднього табору Бон-ла-Роланд у період з 1941 по 1943 рік.

Торік місцева влада заявила, що витратять сотні тисяч євро на збереження станції, організацію освітніх виставок в її стінах та оголошення її історичним пам'ятником. Занедбаний залізничний вокзал, старі рейки якого не були замінені, залишався невикористаним протягом десятиліть. Деякі школи роками привозять учнів для огляду станції, яка наразі закрита для відвідування.