Антисемітизм, ілюстрація / REUTERS

Відома американська правозахисна організація Центр Симона Візенталя 25 грудня оголосила про свою десятку найгірших проявів антисемітизму у 2018 році.

Цього року, стався інцидент, що спричинив найбільшу кількість смертей євреїв в історії Америки, повідомляє «Лехаим».

Правий екстреміст Роберт Бауерс, який убив 11 віруючих у піттсбургській синагозі «Древо життя» і поранив ще шість осіб, зайняв перше місце в списку. Центр Візенталя написав: «Бауерс був визнаним неонацистом», додавши, що «лише втручання ФБР запобігло ще одному нападу на синагогу в районі Толедо на початку грудня. Ця атака була запланована Деймоном Джозефом, фанатичним новонаверненим в іслам і прихильником ІДІЛ».

Відео дня

Радикальний афроамериканський ісламіст Луїс Фаррахан був названий номером два через свої жовтневі дії у Детройті. Лідер «Нації ісламу» сказав про євреїв: «Я не гніваюся на вас, бо ви дурні ... Тому, коли вони говорять про Фаррахане і називають мене ненависником, ви робите те, що вони роблять: називаєте мене антисемітом... Стоп, але я антитерміт». Центр Візенталя зазначив, що «протягом 1930-х років, до Голокосту, нацистська пропаганда послідовно демонізувала євреїв як паразитів і щурів, прагнучи дегуманізувати німецьких євреїв в очах їхніх сусідів».

Американські кампуси зайняли почесне третє місце за «тривожних антисемітських атак на американські кампуси» після стрілянини в Піттсбурзі. Свастики, антисемітські графіті та плакати були виявлені в педагогічному коледжі Колумбійського університету, Університеті Дьюка, Корнельському університеті, Державному університеті штату Пенсільванія, кампусах університету Каліфорнії в Берклі та Девісі та коледжах Вассар і Маріст.

Лідер британської лейбористської партії Джеремі Корбін посів четверте місце, бо він ставить під загрозу існування єврейського життя у Великобританії. Єврейський депутат парламенту Пані Маргарет Ходж сказала Корбину у липні: «Ви довели, що не хочете, щоб такі люди, як я, були в партії... це не те, що ви говорите, а те, що ви робите, і своїми діями ви показали, що ви антисемітський расист». У тому ж місяці, що і коментар Ходж, три провідні єврейські газети Великобританії опублікували спільне редакційне попередження про «екзистенціальні загрози для єврейського життя в цій країні, яку буде представляти уряд Корбина».

Центр Візенталя присвоїв Агентству ООН з надання допомоги й організації робіт (БАПОР) номер п'ять у своєму списку, бо діяльність БАПОР є «фактором, що сприяє масовому жорстокого поводження з дітьми з боку Хамасу, з «мирної» програми» знищення Ізраїлю». Ісламська терористична організація ХАМАС «ефективно контролює профспілка вчителів БАПОР, і вчителі вдаються до соціальних мереж для пропаганди тероризму проти ізраїльтян і «нанесення ударів сіоністським собакам»», – пише центр. «До честі США, вони припинили подальші виплати БАПОР, але Німеччина, Японія та інші країни збільшили пожертвування».

Американська компанія, що допомагає туристам у оренді нерухомості Airbnb посіла шосте місце, оголосивши в жовтні, що виключить 200 об'єктів в ізраїльських поселеннях на Західному березі зі своїх списків для оренди. Airbnb зводить мандрівників з місцевими власниками будинків і квартир для короткострокової оренди. Центр Візенталя писав: «Немає жодних ознак того, що Airbnb, який стверджує, що виступає проти BDS, поширює свою інтервенціоністску дипломатію на Кіпрі чи на безліч інших спірних територій по всьому світу». Центр Візенталя закликав 400 тисяч своїх членів забронювати поїздки на інших сайтах. BDS — це абревіатура для кампанії «Бойкот, відчуження, санкції», спрямованої на єврейську державу.

Німецький Банк Соціальної Економіки був поміщений під номером сім у списку, бо він «стоїть поруч з антисемітським BDS», написав Центр Візенталя. Центр сказав: «Коли справа доходить до питань, пов'язаних з антисемітизмом і погрозами єврейській державі, Німеччина отримує велику увагу. В останні роки, до їх честі, німецькі міста, компанії та фінансові установи визнали антисемітські основи BDS і уникали взаємодії з глобальною кампанією, спрямованою на загибель єврейської держави». Але, додає Центр Візенталя: «У 2018 році, проте, одна важлива фінансова установа, Банк соціальної економіки, наполягає на веденні бізнесу з радикальним «Єврейським голосом за справедливий мир на Близькому Сході», який рішуче підтримує бойкот єврейської держави».

Споріднена організація групи, що базується в США «Єврейський голос за мир», брала засуджену палестинську терористку Расмеа Одех на одній із своїх нарад в 2017 році. Одех була відповідальною за вибух у супермаркеті Єрусалиму в 1969 році, в результаті якого загинули два студенти Єврейського університету. Візенталь зазначив, що «Голос євреїв за мир» заявив, що для них було честю прийняти її. Не дивно, що Генрік Бродер, шановний німецький коментатор, назвав групу «Єврейський голос за справедливий мир на Близькому Сході» «антисемітами». Центр Візенталя писав, що «німецька ЛГБТ-організація імені Магнуса Хіршфельд, названа на честь жертви Голокосту, анулювала свій рахунок у банку, протестуючи проти ділової політики банку, що підтримує BDS.

Протести з боку керівництва німецького єврейства залишилися без уваги, в той час як дві проізраїльські організації в Німеччині – Керен ха-Йесод і Єврейський національний фонд анулювали та закрили рахунки, пов'язані з банком.

Єпископ Гейл Харріс отримала номер вісім за свої вигадки про ізраїльську політику оборони та безпеки. Вона стверджувала, що була свідком того, як ізраїльський солдат заарештував трирічну арабську дитину на Єрусалимській Храмовій горі і застрелив 15-річного палестинського підлітка пострілом у спину», – пише Центр Візенталя. «Після того, як Центр Візенталя викрив ці претензії як фальсифікації, Харріс відмовилася від них, сказавши, що вона лише чула ці історії від третіх осіб».

Шведський Каролінський інститут, де щорічно присуджується Нобелівська премія з медицини, посів дев'яте місце в списку за систематичну дискримінацію стосовно трьох лікарів-євреїв. Керівник нейрохірургії медичного центру заблокував допомогу єврейським лікарям і перешкоджав їх досліджень. За словами Центру Візенталя, на сторінці глави нейрохірургічного відділення в Фейсбук був розміщений кричущий антисемітський контент. «Ми шоковані млявою реакцією Каролінського інституту на рак антисемітизму», – сказав рабин Авраам Купер, заступник декана Центру Візенталя.

Десятий номер дістався колишньому учасникові групи Pink Floyd Роджеру Уотерсу, бо він «провідний прихильник BDS і антисеміт, який хоче розповісти євреям, що таке антисемітизм».