Моше бен Маймон / My Jewish Learning

Один із найбільших і найвідоміших мислителів іудаїзму удостоєний міжнародної виставки в Музеї Ізраїлю у Єрусалимі.

На виставці будуть представлені оригінальний підпис і кілька рукописів рабина Моше бен Маймона – єврейського сефардського філософа, лікаря, астронома та видатного дослідника Тори, який жив і працював майже тисячоліття тому, повідомляє "Лехаим".

Виставка приурочена до міжнародної конференції про його роботу в Національній бібліотеці Ізраїлю.

Відео дня

Бен Маймон, він же Маймонід, він же Рамбам, народився в Кордові, Іспанія, приблизно в 1138 році. Він і його сім'я втекла в Марокко через насильницьке навернення євреїв в іслам, а потім оселилися в Єгипті. Саме в цих двох країнах Маймонід написав свої найважливіші роботи. У Каїрі Маймонід став лідером єврейської громади, а також отримав широке визнання як лікар. Він помер у 1204 році, і, згідно з традицією, його останки на його прохання були перевезені на землю Ізраїлю. Він був похований у Тверії.

На виставці також будуть представлені інші артефакти, такі як рукописи 12-15 століть, в тому числі латинські переклади робіт Маймоніда і ранні надруковані роботи. Рукописи на виставці з: Німеччини, Ємену, Іспанії, Єгипту та інших країн. Серед інших предметів – обереги на удачу з портретом Маймоніда, історичні дитячі книги про нього і його роботу, документи, що описують святкування його 800-річчя в Іспанії та Єгипті, і багато іншого.

Деякі з предметів потрапили у Єрусалим із різних музеїв по всьому світу, включаючи Британську бібліотеку, Нью-йоркський музей Метрополітен, Апостольську бібліотеку Ватикану, Французьку національну бібліотеку в Парижі й Оксфордської бібліотеки. Рідкісні та цінні рукописи були перевезені в Ізраїль окремими рейсами і в умовах суворої секретності, щоб запобігти будь-яку можливість крадіжки. Національна бібліотека відсканувала й оцифровала всі рідкісні рукописи.

Виставка Маймонід: «Спадщина у рукописах» відкрилася в Музеї Ізраїлю у Єрусалимі 11 грудня і триватиме до 27 квітня 2019 року.