Марш життя / sem40.ru

Президенти Ізраїлю та Польщі зробили спробу пом'якшити гіркоту почуттів, які спалахнули між їх народами, приєднавшись вчора до тисячів учасників на заході пам'яті жертв Голокосту в колишніх нацистських таборах смерті Аушвіц і Біркенау.

Президенти Ізраїлю та Польщі Реувен Рівлін і Анджей Дуда запалили свічки, схилили голови і доторкнулися до Стіни Смерті, місця в Аушвіці, де ув'язнені, головним чином польські бійці опору, були страчені німецько-фашистськими силами під час Другої світової війни, повідомляє "Лехаим".

Потім вони вирушили разом з тисячами інших, у тому числі багатьма молодими євреями з усього світу, «Марш життя», пам'ятний захід, який щорічно проходить у День пам'яті жертв Голокосту. Урочистий марш розпочався біля головних воріт Аушвіца і закінчився в трьох кілометрах звідти – у Біркенау, куди доставляли поїздами і в газових камерах вбивали євреїв з усієї Європи.

Відео дня

«Наше спільне присутність тут показує світові: ніколи більше нмає бути Голокосту», – сказав Дуда під час спільної прес-конференції перед маршем.

Рівлін згадував, як Польща, колись породила найбільше у світі єврейське населення, була колискою єврейської культури до Голокосту. Але він також згадав про «глибокі розбіжності», які були у Польщі з його країною у зв'язку з прийняттям країною на початку цього року закону про Голокост.