Освенцим / svoboda.org

У міжнародному Марші живих цього тижня взяли участь більше 12 000 євреїв і неєвреїв з майже 50 країн; ці люди вирішили відправитися в Освенцим, щоб вшанувати пам'ять 6 мільйонів євреїв, убитих під час Голокосту.

Але щорічний марш в цьому році пов'язаний з питаннями про готовність поляків боротися з участю деяких з їхніх предків у Голокості: у лютому Польський Сенат прийняв закон, який робить злочином обвинувачення держави чи її громадян у співучасті з нацистами, повідомляє "Седмиця".

Незважаючи на сумніви єврейських лідерів у тому, що Польща зробила незаконним обговорення темної глави своєї історії, марш у четвер (12 квітня) відбувся.

Відео дня

Учасники маршу – в основному підлітки і молоді люди, а також дипломати, глави держав і представники синагогальних груп відзначать День пам'яті жертв Голокосту в Ізраїлі, пройшовши від табору смерті Освенцим до Біркенау, табори в межах міста Освенцім.

Після тижня в Польщі, гості з Ізраїлю відвідали Варшавське гетто, оглянули колись жваві синагоги і поговорили з людьми, які пережили Голокост. Більшість із них повернеться до Ізраїлю вчасно, щоб відсвяткувати 70-ту річницю заснування країни, заходи розпочнуться на заході 18 квітня.

Польський Сенат прийняв закон, щоб підкреслити, що Польща перебувала під жорстокою німецькою окупацією під час Другої Світової Війни і що саме нацисти, а не поляки будували концентраційні табори, такі як Освенцім.

Денні Данон, посол Ізраїлю в Організації Об'єднаних Націй, повідомив, що він буде очолювати делегацію послів ООН на марші живих, а потім попрямує в Ізраїль.