Йом А-Шоа відзначається щорічно 27 нісана / djc.com.ua

Ізраїльський Культурний Центр в м. Дніпро при посольстві Держави Ізраїль в Україні, спільно з філією «Сохнут-Україна», за підтримки музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», запрошують усіх бажаючих на урочисту церемонію, присвячену Йом А-Шоа – Дня катастрофи і Героїзму Європейського Єврейства.

Церемонія відбудеться 12 квітня, о 18.00, повідомляє проект "Єврейські новини".

Місце проведення – музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні», зал Голокост, експозиція «Бабині Яри України».

Відео дня

До участі в церемонії запрошуються всі бажаючі вшанувати пам'ять шести мільйонів безвинних жертв гітлерівського геноциду.

Йом А-Шоа відзначається щорічно 27 нісана. В Ізраїлі цей день має статус державного особливого дня, що закріплено в Законі про День Пам'яті Катастрофи і Героїзму в 1959 році, прийнятим Кнесетом.

Спочатку мали намір призначити День Пам'яті Катастрофи і Героїзму в день повстання, що спалахнуло у Варшавському гетто, але дата початку повстання у квітні 1943 року була і датою початку свята Песах, що не підходило для національного Дня Пам'яті.

Тому в квітні 1951 року Кнесет вирішив призначити день 27 нісана – шостий день після закінчення свята Песах – «Днем пам'яті Катастрофи і повстань в гетто». Через тиждень після цієї дати Ізраїль святкує День Незалежності. Близькість з часу до Дня Незалежності символічно виражає історичний перехід від Голокосту єврейського народу до Відродження.

День Пам'яті Катастрофи і Героїзму починається на заході сонця і закінчується на наступний день, з появою зірок.