:/ супутник.МД

У квітні 2018 року виповнюється 115 років з дня Кишинівського погрому 1903 року.

У дні квітня єврейська громада Молдови, організація «Ніколи більше» і Єврейський культурний центр КЕДЕМ проводять інформаційну акцію, присвячену цій трагічній події. Про це повідомляє Jewish.ru.

У рамках акції в парку ім. Штефана чел Маре у Кишиневі була відкрила тематична виставка, про погром розповіли учням у ліцеях і школах Молдови.

Відео дня

Численна єврейська громада проживає на території Молдови понад 600 років, але саме Кишинівський погром 1903 року зробив її сумно відомою всьому світу. Приводом до погрому став кривавий наклеп, євреїв звинуватили у вбивстві хлопчика в Дубоссарах. Антисемітська пропаганда використала це для закликів до помсти. Погром розпочався в неділю, 6 квітня і тривав три дні. В результаті було вбито 49 осіб, близько 600 поранено, третина будівель, що належать євреям, була зруйнована або пошкоджена.

Кишинівський погром став першим у серії погромів у Бессарабії і сусідній Україні. Масові напади 1903-1905 років призвели до еміграції євреїв з Російської імперії в Ізраїль, США, Південну Африку, Латинську Америку та Канаду. «Щоб не допустити повторення кривавих подій, ми повинні боротися з етнічною та релігійною ненавистю, гоніннями і насильством, з антисемітизмом, використовуючи всі можливі інструменти та дії, працювати з владою, молодіжною аудиторією, засобами масової інформації, знову і знову розповідати про подібні трагедії, які призвели до невинних жертв і в чомусь змінили історію», - підкреслив Олександр Билинкис, голова Єврейської громади Республіки Молдова.