У Києві відбулося засідання Президії Вааду України / vaadua.org

У Києві відбулося засідання Президії Вааду України.

Виконавчий співпрезидент Йосиф Зісельс виступив зі звітом про діяльність організації в 2017 році, прозвучали також короткі звіти керівників основних програм і проектів, а також був представлений фінансовий звіт, повідомляє ВААД.

Була відзначена особлива роль Андрія Адамовского, завдяки якому бюджет організації збільшується щороку на 10%. Ці додаткові кошти йдуть, головним чином, на реалізацію проекту музею Бабиного Яру, а також підтримку меморіального центру на єврейському кладовищі Чернівців.

Відео дня

Поряд зі збільшенням фінансової підтримки малих громад, у поточному році за сприяння ОЄГУ було безоплатно розподілено рекордна кількість маци – 17 тонн – серед нужденних євреїв України.

Учасники засідання отримали моніторинг, присвячений проявів антисемітизму в Україні в минулому році, а також видання Вааду і Центру вивчення історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА.

Члени президії були поінформовані про хід переговорів з розробки концепції увічнення пам'яті жертв Коліївщини, яке планується організувати в Умані за участю польської громади, а також римо-католицької і греко-католицької Церков.

Засідання завершилося дискусією членів президії щодо виходу Вааду України з оновленого до Євро-азійського єврейського конгресу (зареєстрований в Ізраїлі в 2015 році) у зв'язку з негативними тенденціями, що проявилися після Позачергової Генеральної асамблеї ЄАЄК, яка відбулася в липні минулого року. Рішення про вихід було прийнято більшістю голосів при одному, що утримався.

Водночас президія підтримала пропозицію Йосипа Зісельса опинитися в Євроазійському єврейському конгресі, де Ваад України є співзасновником (зареєстрований в Казахстані в 2002 році).