Генпрокуратура Польщі заявила, що закон про Голокост суперечить конституції / ru.sputniknewslv.com

Генпрокуратура Польщі заявила, що закон про інститут національної пам'яті, який набув чинності 1 березня, суперечить конституції країни.

Як повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "Associated Press", у заяві наголошується, що протиправні дії, вчинені за кордоном, не можуть каратися лише за польським законодавством, оскільки конституція Польщі забороняє подібне втручання у внутрішню політику інших країн. Мова йде про польський закон, який передбачає до трьох років позбавлення волі за висловлювання про причетність поляків до Голокосту навіть відносно іноземних громадян.

Генпрокуратура стверджує, що закон не зможе застосовуватися і матиме зворотний ефект того, що очікують його автори. Закон про інститут національної пам'яті покликаний поліпшити імідж Польщі за кордоном, але замість цього він став об'єктом критики з боку Ізраїлю, США та України.

Відео дня

Агентство зазначає, що заява стала несподіванкою, так як генпрокурор Збігнєв Зебро також очолює міністерство юстиції Польщі, яке схвалило «закон про Голокост».

З 1 березня Інститут національної пам'яті Польщі отримав вже 44 скарги на порушення закону про Голокост, у тому числі скаргу на фільм британської Бі-бі-сі «Освенцим – фабрика смерті». Також заступник міністра закордонних справ Польщі Ян Дзєдзічак зажадав прибрати згадку «польської поліції» в Меморіалі Голокосту Яд Вашем в Єрусалимі.