Йохан ван Хюлст / wikipedia.org

Праведник народів світу, голландський професор Йохан ван Хюлст помер у віці 107 років 22 березня.

Як повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на JTA, у роки Другої світової війни ван Хюлст був директором Протестантської семінарії в Амстердамі. У сусідній будівлі театру Hollandsche Schouwburg нацисти організували центр, де утримували перед депортацією євреїв у концентраційні табори.

Ван Хюлст і його помічники перетягували через паркан єврейських дітей і ховали в семінарії. Звідти їх переправляли в безпечні місця члени антифашистського опору – виносили дітей у кошиках для білизни або вивозили на велосипедах, вдаючи, що це їхні власні діти. Лише таким чином вдалося врятувати від депортації понад 500 єврейських дітей.

Відео дня

У 1943 році один з чиновників Міносвіти Голландії виявив у семінарії кількох врятованих дітей. Він запитав ван Хюлста, євреї вони, і той сказав: «Ви ж не чекаєте, що я вам відповім?». Чиновник пішов, не доповівши нацистам про побачене.

Після війни ван Хюлст став політиком, був членом голландського Сенату та головою партії Християнський союз. У 1961-1968 роках засідав у Європейському парламенті. Він також став досить відомим шахістом і зіграв внічию з чемпіоном Анатолієм Карповим.

У 1973 році Яд Вашем присвоїв ван Хюлсту звання Праведника народів світу. У Голландії понад 5 тисяч осіб визнані Праведниками народів світу, це найбільша у світі кількість удостоєних цього звання після Польщі.