Пам'ятник розстріляним полякам і євреям в Маркової / wikipedia.org

У Польщі 24 березня вперше відзначили Національний день пам'яті поляків, які рятували євреїв у роки Голокосту.

Як повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на JTA, головне захід пройшов у селі Маркова – 24 березня 1944 року нацисти розстріляли тут 16 осіб: євреїв, які переховувалися та місцевих фермерів-католиків Юзефа та Вікторію Ульмів разом з шістьма дітьми у віці до восьми років, включаючи немовлят. І євреїв, і поляків закопали у спільній могилі на задньому дворі.

Переховуючи євреїв, Ульми не дотримувалися жодних правил конспірації. Євреї жили прямо на горищі будинку й допомагали їм на фермі. Ульми допомогали також ще одній єврейській сім'ї викопати землянку в сусідньому лісі й потім допомагали їм їжею та іншими речами. Через деякий час нацисти знайшли землянку і вбили трьох жінок і дітей, які ховалися в ній.

Відео дня

Вбивство в Маркові стало символом поляків, які віддали свої життя для порятунку євреїв під час Голокосту в Польщі.

На пам'ятній церемонії зачитали лист прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецькі, який назвав допомогу євреям «однієї із найбільш славних сторінок польської історії». Президент Анджей Дуда висловився за беатифікацію сім'ї Ульмів.

1 березня в Польщі набув чинності закон про інститут національної пам'яті, який вводить кримінальну відповідальність за висловлювання про причетність поляків до Голокосту. Він став об'єктом критики з боку Ізраїлю, США та України.

Днями Генпрокуратура Польщі назвала «закон про Голокост» неконституційним, зазначивши, що закон матиме зворотній ефект того, що очікують його автори, – замість того, щоб поліпшити імідж Польщі за кордоном, він може підірвати авторитет держави.