Нещодавно відкрите будівля колишньої синагоги / lechaim.ru

Нещодавно відкрита будівля колишньої синагоги й сучасний віртуальний виставковий центр в Угорщині доступні для публіки.

Комплекс будівель відкрився 20 березня в Балатонфюреді, популярному курортному місті Західної Угорщини, повідомляє "Лехаим".

Комплекс має служити в якості освітнього та культурного об'єкта. Початковий план з відновлення будівлі синагоги було розпочато 6 років тому одним з місцевих євреїв, Ференцем Олті, уродженцем Балатонфюред, члени сім'ї якого були депортовані з міста і вбиті під час Голокосту.

Відео дня

Олті сказав, що його ідея полягає у відновленні синагоги та розміщення в ній виставки про відомих євреїв. Мер Іштван Боки схвалив цю ідею, і проект реконструкції синагоги було завершено минулого року. Робота над будівлею та експозицією була завершена через 7 місяців.

Синагога діяла з 1855 року, коли єврейська громада містечка придбала будівлю у кальвіністської церкви. Вона була закрита в 1944 році, коли 16 травня 153 єврея Балатонфюреду були депортовані в нацистські концентраційні табори. Лише 15 з них повернулися в місто після Другої світової війни.

"Сучасний віртуальний виставковий центр оснащений цифровими технологіями, що дозволяють відвідувачам вивчати і стежити за життям і роботою 132 єврейських видатних фахівців у галузі медицини, біології, математики, фізики, хімії, архітектури та інформатики. Близько третини з цієї групи або народилися в Угорщині, або мали угорське походження", – сказав Олті.

«Будинок єврейських талантів» буде відкритий для відвідувачів щосереди та щонеділі.