Одеській громаді повернуть Бродську синагогу / wikipedia.org

Одеська обласна рада ухвалила рішення перенести архів з будівлі Бродської синагоги на вулиці Пушкінській в селище Авангард.

Потім синагогу зможуть передати єврейській общині " Хабад-Шомрей Шабос", повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на прес-службу облради.

Землю під будівництво нового архівного комплексу надасть Міністерство оборони. Попередньо будівництво обійдеться в 180-250 мільйонів гривень.

Відео дня

«Сесія виділила гроші на проектно-кошторисну документацію, тобто працюємо на випередження. Ми оголосимо тендер, коли отримаємо офіційну згоду на виділення земельної ділянки для будівництва цього об'єкта. Нас підтримують депутати Верховної Ради», – заявив голова облради Анатолій Урбанський.

При цьому, не повідомляються строки, коли може бути закінчено будівництво приміщення під архів.

Дискусії про повернення Бродської синагоги єврейській громаді ведуться з 1990-го року. У лютому 2016 року обласна рада нарешті ухвалила рішення передати її Хабаду, але чиновники не могли вирішити питання з архівом.

Будівля Бродської синагоги в стилі неореннесанса з елементами готики побудована в 1863 році. Вона стала першою на півдні Російської імперії хоральною синагогою, в якій богослужіння проводилося з музичним супроводом – органу та фісгармонії. Синагога діяла до 1929 року, потім тут розмістився клуб взуттєвої фабрики. Будівлю передали Одеському обласному архіву після Другої світової війни.