Македонія готується відкрити новий меморіальний музей Голокосту / thejc.com

Меморіальний центр Голокосту в Треблінці (Македонія), розроблений відомими музейними фахівцями Berenbaum Jacobs Associates (BJA), відкриється для громадськості в наступному місяці.

Як повідомляє "Лехаим", проект був схвалений болгарським прем'єр-міністром, членами уряду Македонії, вченими з Яд Вашему в Єрусалимі та спеціальним посланником США з питань Голокосту Томасом Яздгерді.

Майкл Беренбаум, директор BJA і відомий дослідник Голокосту, сказав, що македонська громада є однією з найдавніших у діаспорі.

Відео дня

«Євреї жили тут у давнину, в римські часи, це була найстаріша відома громада за межами землі Ізраїлю», – сказав він.

Новий музей розповідає історію македонського єврейства, про зростання громади, як притулку від іспанської інквізиції, аж до життя македонських євреїв під час Голокосту. Компенсація майна жертвам Голокосту, що виплачується єврейській громаді, допомогла фінансувати музей, який був створений у будинку в Скоп'є.

Багато з об'єктів у музеї – це творіння місцевих художників, у тому числі незвичайний «партизанський фриз», що демонструє повстання македонців проти нацистів. Серед спеціальних експонатів – вулична сценка на ладіно і точна копія преса Гуттенберга, покликана показати ранній внесок євреїв у творчість.