Листівка з втраченою синагогою на площі Старий Ринок / tvoemisto.tv

На центральній площі Львова Старий Ринок проведуть реконструкцію для створення громадського простору і в процесі археологічних розкопок виявлять фундамент зруйнованої нацистами синагоги – Львівського темпля.

Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "Твоє Місто".

«Ми планували продемонструвати контури синагоги, після впорядкування вони мають бути видні. Ми зустрічалися з єврейською громадою, оскільки там знаходиться фундамент синагоги, і зібрали технічну нараду з усіма міськими службами мереж, робочі процеси вже пройшли», – повідомила архітектор Ольга Криворучко.

Відео дня

Архітектори також збираються додати озеленення і прибрати кіоски, щоб вони не загороджували входу в сквер з трамвайної зупинки. Найбільш проблемною зоною вважають паркування, на якій залишають машини співробітники офісів. Також архітектори мають намір вирішити такі проблеми, як аварійний стан будівель, рекламні вивіски і не пристосовані для маломобільних груп населення тротуари.

Львівський темпль був першою реформістської синагогою Галичини. Будівлю в стилі класицизму відкрили в 1846 році. Синагога відрізнялася великим куполом, завдяки чому нагадує візантійський храм. Її знищили влітку 1941 року нацисти.