Ілюстративне фото / actual.today

Письменник і вчений-фізик Едуард Шифрін у своїй новій книзі "Від нескінченності до людини" наводить докази того, що основні положення іудаїзму та каббали відповідають науковому підходу до світобудови. Про це повідомляє російське інформагентство.

"Не треба побоюватися наукового мислення, не треба боятися, що раптом наука "доведе, що в Торі є помилки". Наука - теж частина Бога, вона може і повинна допомогти розкривати Божественність у світі", - написав головний рабин Росії Берл Лазар у своїй передмові до книги вченого.

Презентація нової книги відбулася в суботу в синагозі підмосковній Жуківки.

Відео дня

"На моїй пам'яті не було нічого подібного, ніколи раніше не видавалися такі книги. (...) Ви дізнаєтеся багато нового не лише про іудаїзм і каббалу, а й квантову фізику. Це унікальна праця у всьому масиві іудаїзму, вона має колосальне майбутнє і величезні перспективи", - сказав на презентації президент ФЕОР Олександр Борода.

Книга розповідає про проблему призначення душі людини в сучасному світі з точки зору іудаїзму і каббали і одночасно з точки зору сучасної теорії інформації, класичної та квантової фізики.

Книга вже перекладена на англійську мову і готується до публікації.

Е. Шифрін показує, що, незважаючи на популярну досі точку зору про протилежності науки і релігії, основні положення каббали співпадають з науковим поглядом на світобудову. Наприклад, сучасна наука поступово приходить до висновку, що в основі реальності лежать не матерія і енергія, а інформація, про що говорить і каббала.

Автор підкреслює, що релігійне і наукове знання взаємодоповнюють один одного, і лише віруючі люди, які володіють знанням, зможуть завершити творіння і зробити наш світ домом для Бога. Він також відзначає, що науковий підхід до Тори дозволяє поглянути на зміст священних текстів під іншим кутом і відкрити нові смисли Тори.