Принц Монако Альберт II / russianlifeinmonaco.com

Престижний аналітичний центр з питань толерантності, до складу якого входять колишні європейські лідери, удостоїв нагороди Монакського принца Альберта II за його вибачення за поводження його країни з євреями під час Голокосту.

Як повідомляє "Лехаим", Європейська рада з толерантності та примирення 6 лютого вручила Європейську медаль за толерантність Голові князівства, який у 2015 році визнав, що його країна схопила і депортувала 66 євреїв у 1942 році.

«Ви знайшли мужність і політичну мудрість, щоб відкрито звертатися з болючою історією і важкими спогадами», – сказав Моше Кантор, голова Європейського єврейського конгресу і президент ради, головою якого є колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

Відео дня

Прохання Монако про прощення за дії поліції у вбивстві євреїв під час Голокосту було запізнілим жестом, зробленим через два десятиліття після таких вибачень глав держав у Франції, Бельгії, Італії та Австрії. Але через розмір князівства й невелику кількість жертв, політичний істеблішмент Монако не перебував під зовнішнім і внутрішнім тиском і контролем, який передував вибаченням у великих країнах.

У промові під час церемонії нагородження в конференц-залі знаменитого Казино Монте-Карло в Монако принц Альберт II описав свої вибачення як жест, заснований на необхідності залишатися вірним історичній пам'яті про Голокост.

«Ці слова, прохання про прощення, були надзвичайно важкими для мене», – сказав Принц Альберт II під час церемонії. «Це було зроблено не лише для того, щоб вшанувати пам'ять жертв гідним чином, а й тому, що я занадто поважаю історію та людей. Це був не лише акт віри з мого боку, а й очевидний жест, коли я відчув, що настав слушний момент для його вираження».

Принц пообіцяв продовжити роботу з увічнення пам'яті про Голокост «не лише як глава держави, а й просто як людина».