Марш націоналістів в одному з польських міст / svoboda.org

У Польщі в четвер набув чинності закон, який передбачає покарання за звинувачення польського народу у злочинах, скоєних нацистською Німеччиною.

Закон став частиною більш масштабних зусиль націоналістичної влади Польщі за використання історії для "захисту честі та гордості країни", повідомляє "Радіо Свобода".

Протягом багатьох років польські урядовці намагалися боротися з такими виразами, як "польські табори смерті", які використовуються за кордоном щодо концтаборів, побудованих нацистською Німеччиною на окупованій території Польщі під час Другої світової війни. Деякі поляки побоюються, що в міру того, як війна стане все більш віддаленою подією, нові покоління помилково вважатимуть, що поляки були винуватцями Голокосту.

Відео дня

Закон викликав кризу у відносинах Польщі з Ізраїлем. Люди, які пережили Голокост, побоюються, що справжня мета закону полягає в тому, щоб придушити дослідження щодо поляків, які брали участь у вбивствах євреїв під час Другої світової війни.

Польські офіційні особи заперечують це. Вони наполягають на тому, що закон, в якому міститься заклик до тюремного ув'язнення строком до трьох років, каратиме лише тих, хто публічно і "всупереч фактам" звинувачує весь польський народ у злочинах, скоєних німцями.

Закон набув чинності в четвер і представники Польщі та Ізраїлю в Єрусалимі провели першу робочу зустріч з подолання конфлікту, який викликав цей закон.