Пурим / ілюстрація з відкритих джерел

У середу ввечері, 28 лютого, коли в єврейському календарі настане 14-й день місяця адар, євреї Одеси, разом з усім єврейським світом, почнуть відзначати веселе свято Пурим.

Як повідомляє "Depo.Одеса" з посиланням на прес-секретар єврейської громади Одеси Берла Капулкіна о 18.15 в синагозі на Осипова, 21, розпочнеться перше читання сувою Естер. Як і належить, з шумом, гамором, тріскачками і карнавальними костюмами.

Після читання молодь переміститься в концертний зал готелю Marlin (Польський спуск, 13) де відбудеться святкова розважальна програма PurimHype.

Відео дня

У четвер, 1 березня о 09.30 в синагозі відбудеться друге з обов'язкових читань сувою, потім прихожани синагоги роздаватимуть один одному шелахмунеси, ну а о 17.00 розпочнеться велика святкова пуримська трапеза (та сама про яку ходять легенди та анекдоти).

***Пурим - єврейське свято, встановлене на згадку порятунку перських євреїв від винищування їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша (Ксеркса, в V ст. до н. е.).

Єврейка Естер, за посередництвом єврея Мордехая, взята в гарем царя, стала його улюбленою бранкою, а потім дружиною. Довідавшись про задуми Гамана знищити євреїв, вона посприяла єврейському повстанню, під час якого протягом однієї ночі було вбито близько 75 000 осіб неєврейського походження по всьому царству.