Протягом століть гробниця була основним місцем єврейського паломництва / jpost.com

Гробниця пророка Нахума в Іраку буде врятована.

Як повідомляє Глобальний єврейський онлайн центр з посиланням на Jerusalem Post, на цей час виконані попередні роботи по збереженню історичного єврейського місця - могили пророка Нахума, яка знаходиться у стародавньому християнському місті Аль-Куш з видом на Ниневийську рівнину. Наступним завданням стане відновлення гробниці.

Нахум був одним з пророків, який передбачив руйнування міста Ніневії, розташованого на околиці сучасного Мосула. Гробниця знаходиться на кордоні між іракським Курдистаном і областю Мосула. Протягом століть гробниця була основним місцем єврейського паломництва, і багато курдських євреї приходили до могили і синагоги біля неї, вік якої понад 800 років.

Відео дня

У 1940-х і 1950-х роках євреї регіону переїхали в Ізраїль, а жителі християнського міста дбали про гробниці, наскільки могли. Шеріл Бенард, яка має ступінь PhD з міжнародних відносин і працює у корпорації RAND, а також співпрацює з командою з Альянсу за відновлення культурної спадщини, сподівається, що вони зможуть врятувати і відновити це історичне місце.

«Структурна цілісність будівлі була піддана небезпеці. Як пояснили робітники, будівля була побудована так, що колони і арки з'єднані між собою. Тому, якщо декілька колон зруйнувати, то це може знищити й інші», - говорить Бенард.

При виконанні робіт експерти виявили причини прискорення структурного колапсу будівлі. «Наприклад, на зовнішній стороні храму муніципалітет підняв рівень тротуару на метр і закрив стародавній дренаж, тому вода почала йти під святиню і підмивала фундамент». Для більш серйозних проблем були знайдені тимчасові рішення, але Бенард каже, що вона викупила гробницю тільки на два роки. «Нам потрібно зібрати кошти для повного відновлення за цей час».

Вона визнає, що відновлення гробниці є важливим символом. «Це місце визнано всіма трьома релігіями. Кожен раз, коли ми ходили туди, ми бачили ознаки того, що хтось був там». У цьому сенсі це більше, ніж просто будівля, це відображення історії та співіснування.

Альянс за відновлення культурної спадщини тепер шукає більше історичної інформації про гробниці, наприклад, про те, як вона була обставлена у 1940-х роках, і будь-які артефакти з неї, які можуть знаходитися в Іраку, Ізраїлі чи в інших місцях. Наприклад, деякі предмети з цього місця знаходилися у прилеглому Заху на кордоні Курдистану з Туреччиною.