Клезмер-ансамбль, знімок з колекції Ан-ського / odessareview.com

Національна академія наук України та бібліотека Вернадського видали три томи «Історичної колекції єврейського музичного фольклору».

Як повідомляють "Євреї Євразії", колекції записів, яка зберігається в бібліотеці Вернадського, – це 1017 воскових фоноциліндрів (валиків Едісона) та більше 5 тисяч нотних і текстових розшифровок до них. Це одна з найбільших у світі колекцій єврейського музичного фольклору Східної Європи.

Народні пісні й музику євреїв записували Семен Ан-ський у 1912-1914 роках на Київщині, Поділлі та Волині і Мойсей Берегівський в 1920-1940-і роки в різних регіонах України.

Відео дня

У колекцію також увійшли записи професійних музикантів, зроблені в 1914-1916 роках у Єврейському музеї Єврейського історико-етнографічного товариства в Петрограді.

Нещодавно у Києві презентували сьомий, восьмий і дев'ятий томи на двох компакт-дисках. Усі дев'ять томів можна послухати за посиланням.

У 7-8 томи ввійшли записи експедиції Берегівського в єврейських колоній фермерів у Південній Україні та музика, яка виконувалася на Пуримшпилях під час свята Пурим.

У дев'ятому томі – пісні, речитативи і молитви палестинських євреїв з колекції Ісаака Лурія, записані в 1913 році. Це літургійні та паралітургічні пісні, які євреї з Сирії, Ірану, Іраку, Марокко, Туреччини, Ефіопії та Ємену співали в Шаббат, Рош а-Шана й інші свята, а також пісні, які вони виконували на весілля, до обрізання, під час оранки та збирання врожаю, паломницькі пісні.