Альберт Ейнштейн / фото з відкритих джерел

Енід Бронштейн оприлюднила лист подяки, який Ейнштейн адресував Девіду Фінку, який допоміг євреям втекти з нацистської Німеччини.

Як повідомляє "Лехаим", історики знали лише про два таких документи, але в Чикаго нещодавно виявили третій лист, згідно з WGN. Майже через 80 років після того, як він був написаний 10 червня 1939 року.

Фінансист з Нью-Йорка, Фінк ніколи не зустрічався з Ейнштейном, але привернув увагу фізика після того, як надав фінансову підтримку багатьом євреям, щоб вони могли втекти з нацистської Німеччини в США. Енід каже, що її батько отримав лист до того, як США вступили в Другу світову війну. Після того, як він помер, сказала Енід, вона зберігала лист у сейфі протягом 50 років.

Відео дня

«Я хотіла залишити лист, щоб його побачили мої діти й онуки, щоб вони знали, що важливий будь-який вчинок, яким би малим він не був», – сказала вона WGN.

Енід говорить, що, хоча подібний лист міг би бути проданий за тисячі доларів на аукціоні, вона вирішила пожертвувати його Меморіальному музею Голокосту США, щоб майбутні науковці та історики могли поділитися уроками, що містяться в ньому.